Halaman

Selasa, 7 Jun 2011

Latar penceritaan fiksyen sains

Lazimnya kisah-kisah fiksyen sains menggunakan salah satu latar berikut:

  1. Masa hadapan yang sudah hancur (distopia)
  2. Masa hadapan yang sempurna (utopia)
  3. Latar angkasa lepas atau planet lain
  4. Masa lampau 
  5. Realiti silih ganti
Saya secara peribadi cenderung menggunakan latar realiti masa sekarang dengan menjukstaposisikan elemen fiksyen sains pada latar tersebut. Contohnya seperti kisah Transgenesis: Bisikan Rimba. Kisah ini menggunakan latar penceritaan zaman sekarang (dengan imbas kembali kepada zaman Perang Dunia Kedua) sambil melontarkan soalan apa akan berlaku sekiranya teknologi pengubahsuaian genetik manusia benar-benar wujud.

Saya gemarkan pendekatan ini kerana pendekatan ini menjadikan penceritaan nampak lebih realistik, dan saya suka meletakkan pembaca tertanya-tanya apakah mungkin teknologi itu sudah wujud. Ini ditambah dengan pencampuran fakta sains (perkara yang sememangnya wujud) dengan fiksyen sains (perkara yang belum tentu boleh berlaku atau tidak mungkin berlaku). Melalui cara ini, saya mengajak pembaca berfikir untuk membezakan antara perkara realiti dan perkara fiksyen.

Insya-Allah, di dalam sambungan kepada Transgenesis: Bisikan Rimba nanti, saya akan mengekalkan pendekatan penceritaan yang sama.

[Sebagai tambahan, penceritaan filem "X-Men: First Class" juga menggunakan pendekatan yang sama apabila meletakkan elemen fiksyen sains di celah-celah sejarah yang memang berlaku.]

Tiada ulasan: